Kontaktpersoner

Bild Sandra

Sandra Johansson

0733-34 22 54

sandra.johansson@borasregionen.se

Trygg Energiförsörjning

Industrin och transportsektorn investerar för att ställa om från fossila bränslen till el. Samtidigt som kommuner och regionen rustar för att klara en aldrig tidigare skådad utbyggnad av ny fossilfri elproduktion och förstärkt kapacitet för överföring.

På den här sidan samlar vi information om det som pågår inom elektrifieringsomställning och fossilfri energiförsörjning med koppling till Sjuhäradsområder. Här hittar du information om projekt vi driver och stödjer, intressanta evenemang, länkar till rapporter och mycket mer

 

Krafttag i Väst – Elsa

Satsningen Krafttag i Väst – Elsa, som finansieras med stöd av Energimyndigheten, syftar till att skapa en framåtsyftande och samordnad energiplanering över kommungränser som integreras i den kommunala samhällsplaneringen. Genom att höja kompetensen kring energifrågor och deras betydelse skapas förutsättningar för en storskalig elektrifiering i 50 kommuner i Västsverige.

Engagerade parter är Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Fyrbodals kommunalförbund, Göteborgsregionen, Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund och Skaraborgs kommunalförbund samt Energikontor Väst som är processledare.

Interreg ÖKS



Temp

Varför behöver vi mer el i Västra Götaland?

Västra Götaland är Sveriges tillverkningsindustriregion. Det ökade elbehovet är nästan helt kopplat till industrins ökade behov. Det ökade behovet av mer el och effekt de kommande åren beror framför allt på att industrin ställer om från att använda fossil energi till att bli fossilfria. Det som brett kallas den gröna omställningen.

Varför ställer industrin om just nu?

Industrins omställning hänger ihop med politiska beslut för att minska effekterna av klimatpåverkan. På en global nivå har världen enats om att minska utsläppen från användning av kol, olja och naturgas. Det blir på lång sikt helt enkelt kostsammare för näringslivet att använda fossil energi i tillverkningsprocesser och det finns mål om att produkter som säljs till konsumenter ska påverka klimatet i mindre utsträckning än tidigare.

Klimatfrågan leder också till att konsumentleden aktivt efterfrågar produkter som framställs av hållbara material i fossilfria industriprocesser.


Information, metoder och verktyg

 

 

Kommunens roll i
tillståndsprocesser
för markbaserad
solenergi

Nollutmatning vid solcellsinstallation

Direktivet om byggnaders energiprestanda


» Potential för vind- och solkraft i Sjuhärad

Behovet av el och effekt är snabbt stigande i Västra Götaland och avgörande för att klara den omställning som nu har tagit fart. Den regionala utvecklingsstrategin inkluderar kraftsamling elektrifiering och med ”Kommunernas elektrifieringsresa” kan kommuner och kommunalförbund arbeta med sin elektrifieringsresa för att nå resultat innan 2030.

Tillsammans med medlemskommunerna (Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda) driver Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund satsningen Fossilfri Boråsregion som syftar till att ställa om till en fossiloberende transportsektor och skapa en trygg energiförsörjning i Sjuhärad. För att trygga elektrifieringen i den nuvarande energikris och att möta de framtida behov har Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbundet tillsammans med kommunerna undersökt vilken potentialen för energiproduktionen från vind- och solkraft finns i Sjuhärad

Rapport Potential för vind- och solkraft i Sjuhärad Pdf, 11.5 MB, öppnas i nytt fönster.

GIS underlag från rapporten Zip, 22.9 kB.

» Samverkan för trygg elförsörjning i Sjuhärad

Under 2021 har Business Region Borås och Fossilfri Boråsregion samverkat kring från kring trygg elförsörjning i Sjuhärad. Samtliga kommuner, elnätsbolag såväl som näringslivsrepresentanter och politiken har deltagit på flera sätt. Beakta att denna rapport varken gör anspråk på att utgöra en komplett beskrivning av nuläget eller ange helsäkra uppskattningar av framtida effektbehov. Eftersom det finns mycket komplexitet och flera osäkerhetsfaktorer har fokus i uppdraget snarare varit att bygga förståelse, öka engagemang och adressera faktorer som kan stödja fortsatt arbete. Uppdragets resultat blir med andra ord en start för det arbete som nu behöver göras, inte en slutpunkt. En stor omställning pågår och genom att presentera ett antal punkter kan både dialog och utveckling främjas.

Rapport Samverkan för trygg elförsörjning i Sjuhärad Pdf, 2.3 MB.